Trip & Travel

Ταξίδι στις γεύσεις του ψωμιού

Ταξίδι στις γεύσεις του ψωμιού

Τα δέκα καλύτερα ψωμιά στον κόσμο

Το ψωμί είναι το βασικό προιόν της τοπικής κουλτούρας

Σε όλο τον κόσμο, τα ψωμιά, απο όλες τις συνταγές, απο όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, ήταν και θα είναι ένα βασικό μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κουζίνας.
Ξεκινάμε λοιπόν ένα γαστριμαργικό ταξίδι γύρω από τον κόσμο, για να ανακαλύψουμε μερικά από τα καλύτερα ψωμιά, που ο πλανήτης έχει να προσφέρει.
Σε ορισμένα απο αυτά βρήκα και συνταγές, εγώ θα το τολμήσω!! εσείς;

Bagel

Bagels

Βασικά, πρόκειται για έναν απλό κουλούρι (ένα δακτύλιο ζύμης με μαγιά), τον οποίο πρώτα βράζουν και μετά ψήνουν. Λέγεται ότι προέρχεται από το 16ο αιώνα στην Πολωνία και δινότανε ως δώρο για τις γυναίκες κατά τον τοκετό.
Και ενώ τα bagels δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και αφού μεταφέρθηκαν στην περιοχή Brick Lane του Λονδίνου, τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη από την πολωνική-Εβραική κοινότητα των μεταναστών.
Λένε επίσης ότι άν τα φάς στη Νέα Υόρκη, θα καταλάβεις της διαφορά απο άλλα Bagel.
Παραδοσιακά στη Νέα Υόρκη τα σερβίρουν με μια παχιά στρώση τυριού κρέμας, προσθέτοντας και λίγο lox (λεπτοκομμένο καπνιστό σολομό), όπως το πωλούσαν οι Εβραίοι μετανάστες από τα καροτσάκια τους στις αρχές τους 20ου αιώνα στην ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης.
Εμείς θα το τολμήσουμε με σουσάμι ή κομμάτια σοκολάτας.

Σας βρήκα και μια εύκολη συνταγή! Καλή επιτυχία!

 Roti

Το roti είναι ένα δημοφιλές σταρένιο ψωμί χωρίς μαγιά.Είναι μια λεπτή, μαλακή και εύκαμπτη στρογγυλή ζύμη που ψήνεται σε πολύ καυτό τηγάνι.
Το συναντάμε κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ταϊλάνδη.
Μια από τις πιο διαδεδομένες παραλλαγές του είναι το roti της Μαλαισίας. Εκεί το εμπλουτίζουν με αυγό (roti telur) ή κρεμμύδι (roti bawang), αλλά ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος του είναι με dhal (κάρι από φακές) ή σάλτσα κάρι με κρέας, οπότε και λέγεται roti canai.

Η συνταγή που βρήκα είναι η εξής:

Υλικά :   
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει, ή 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
Βούτυρο ή λάδι για το τηγάνι
Ετοιμασία:
Δημιουργούμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή. Κόβουμε κομμάτια και προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα λεπτό κύκλο τον οποίο ψήνουμε στο τηγάνι με βούτυρο ή λάδι.

Tortilla

Tortilla

Η Tortilla είναι το πιο σημαντικό τρόφιμο στο Μεξικό. Είναι σύμβολο της σύνδεσης με ένα παρελθόν 2.500 χρόνων.
Είναι το βασικό στοιχείο της διατροφής για πολλούς Μεξικανούς, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.
Εκτός από τρόφιμο, χρησιμεύει επίσης και σαν πιάτο για σάλτσες, κρέατα, λαχανικά, πατάτες, ρύζι.
Γνωστά μας τα tacos, burritos (ένα πιάτο καταγωγής βόρειο Μεξικό), και enchiladas. Η Tortillas επίσης χρησιμοποιείται για να κάνει το Baleadas, ένα τυπικό πιάτο από την Ονδούρα.
Στην Κίνα, υπάρχει η laobing (烙饼), μια πίτσα σε σχήμα πάχους “τηγανίτα” που είναι παρόμοια με την τορτίγια.

Η συνταγή της εύκολη πιστεύω, δείτε το σχετικό video:

Baguette

Η φίνα γαλλική φραντζόλα, γνωστή για το λεπτό σχήμα και την τραγανή κρούστα. Θεωρείται χωριάτικο τρόφιμο και αποτελεί ένα βασικό μέρος της παραδοσιακής γαλλικής γαστριμαργικής κουλτούρας. Χρονολογείται από την εποχή του Louis XIV.
Λέγεται ότι το γαλλικό δίκαιο, φρόντισε για αυτό το ψωμί έτσι, ώστε να φτιάχνεται χωρίς συντηρητικά. Ως εκ τούτου οι φραντζόλες μπαγιατεύουν σε λιγότερο από 24 ώρες, γεγονός που καθιστά την προμήθεια του φρέσκου ​​ψωμιού καθημερινά απαραίτητη.
Λέγεται επίσης ότι αν θέλεις να το γευτείς, πρέπει να το φάς μέσα σε τέσσερες ώρες από το ψήσιμό του.

Brioche

Ένα πλούσιο και λιπαρό κρουασάν, μια εντελώς Γαλατική λιχουδιά.
Αυτό το φίνο γυαλιστερό με τη λαμπερή κρούστα ψωμί  συχνά στολισμένο με φρούτα ή σοκολάτα τσιπ, είναι η μεγάλη στο πρωινό λιχουδιά.
Εκτός απο επιδόρπιο μπορεί επίσης να σερβιρισθεί ζεστό και να συνοδεύσει φουά γκρα ή σούπα.
Νορμανδική η προέλευση του, μια περιοχή γνωστή για την ποιότητα του βουτύρου. Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλικό ρήμα “broyer”, που σημαίνει “σπάει” ή “τρίβει”.

Pumpernickel

Pumpernickel

Το pumpernickel είναι ένα νόστιμο μαύρο ψωμί με ιδιαίτερη υφή, συχνά αναμιγνύεται σιτάρι και κριθάρι και υπάρχουν περίπου 300 παραλλαγές.
Ηταν κάποτε και αυτό ένα τυπικό φαγητό των αγροτών.
Το pumpernickel ψήνεται στον ατμό αντί σε ξερό φούρνο κι έτσι γίνεται ιδιαίτερα υγρό.
Προέρχεται απο την περιοχή Βεστφαλία της Γερμανίας και συχνά συνδυάζεται με καπνιστό σολομό και χαβιάρι. Η  διαδικασία ψησίματος του μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες.
Όταν βρισκόταν εξόριστος στην Καλιφόρνια το 1941, ο Γερμανός σεναριογράφος Μπέρτολτ Μπρέχτ, αποκάλυψε ότι αυτό που του έλειπε περισσότερο από τη γενέτειρα του ήταν το ψωμί.

 Πίτα

“Μια πίτα με όλα” ή “μια πίτα σουβλάκι” η δικιά μας πίτα. Οχι ακριβώς! γιατί θεωρείται προιόν που καταναλώνεται ευρέως στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο και χρονολογείται απο τον 3ο π.Χ. αιώνα.
Συνήθως χρησιμοποιείται για να τυλίξει σουβλάκι (Ελληνική κεμπάπ) , αλλά και φαλάφελ, ή συνοδευτικό για βουτιά σε hummous (Το Χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού).

Ciabatta

Ξέρουμε ότι κατάγεται από τη Βόρεια Ιταλία, αν και οι ντόπιοι στην περιοχήτην  αποκαλούν Francese pane  ή «γαλλικό ψωμί», πιθανώς λόγω των γαλλικών επιρροών στην κουζίνα της περιοχής. Η ονομασία του στα ιταλικά σημαίνει “παντόφλα”, εξαιτίας του σχήματος της. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής· Όταν γίνεται με αλεύρι ολικής άλεσης λέγεται ciabatta integrale, ενώ όταν προστίθεται γάλα στη ζύμη το αποκαλούν ciabatta al latte.
Είναι νόστιμο ψωμί, με τραγανή κρούστα εξωτερικά, μαλακή ψίχα εσωτερικά που έχει μεγάλες τρύπες, σα το ελβετικό τυρί.
Συνταγή – Υλικά
3½ δοσομετρικές κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ δοσομετρική κούπα αλεύρι σκληρού σίτου (χωριάτικο)
2 δοσομετρικές κούπες χλιαρό νερό
¼ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ετοιμασία
Σε ένα μπωλ βάλτε τα αλεύρια με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέστε το νερό και το λάδι και ανακατέψτε με μια κουτάλα ή σπάτουλα, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι υγρή και θα κολλάει. Δεν το ζυμώνουμε. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε το σε ένα θερμό σημείο (πχ. κοντά στο καλοριφέρ) να “αυτοζυμωθεί” για 12-18 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου.
Η ζύμη το επόμενο πρωί θα είναι σχετικά ρευστή και θα έχει κάνει φουσκάλες, σημάδι πως είναι έτοιμη. Αλευρώστε γεναιόδωρα μια λαδόκολλα και τα χέρια σας και αναποδογυρίστε τη ζύμη επάνω με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Πασπαλίστε τη με αλεύρι από πάνω και κάντε τη πακετάκι. Καλύψτε τη με μια αλευρωμένη πετσέτα και αφήστε τη για δύο ώρες, κάπου ζεστά, να φουσκώσει. Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Λαδώστε και αλευρώστε ένα ρηχό ταψί, τύπου λαμαρίνας, και αναποδογυρίστε μέσα το ζυμάρι. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C και ψήστε το ψωμί για 35-45 λεπτά της ώρας. Μόλις πάρει καλό χρώμα το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα για 20-30 λεπτά.
Απολαύστε!
Πηγή: http://oliviart-gr.blogspot.com/2013/01/ciabatta.html#ixzz2Xz9VdWL6

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε και το video:

Focaccia

Foccacia

Μια άλλη ιταλική υποψήφια, επίπεδη και αυτή σαν την προηγούμενη, αλλα με καρυκεύματα όπως με δεντρολίβανο, φασκόμηλο ή βασιλικό. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τυρί, ντομάτα, ελιές, ή κουκουνάρια πριν από το ψήσιμο. Παραδοσιακά ψημένο σε πέτρινο φούρνο, αυτό το χωριάτικο ψωμί χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, όπου ήταν τυπικά ψημένο στη στάχτη.

Damper

Damper

To Damper είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Αυστραλίας φτιαγμένο με σόδα.
Φτιάχθηκε αρχικά από τους κτηνοτρόφους που ταξίδευαν σε απομακρυσμένες περιοχές για εβδομάδες ή μήνες και με προμήθειες μόνο βασικά υλικά όπως  αλεύρι, ζάχαρη και τσάι.
Τα βασικά συστατικά του είναι αλεύρι, νερό, σόδα και μερικές φορές το γάλα. Παραδοσιακά ψήνεται στα κάρβουνα.  Οι στάχτες ισοπεδώνονται και το ψωμί τοποθετείται εκεί για δέκα λεπτά. Μετά καλύπτεται με στάχτη και ψήνεται για άλλα 20 έως 30 λεπτά έως ότου το ψωμί ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάς.
Για τη συνταγή χρειάζεται κέφι και περιπέτεια! Φαντασθείτε τον εαυτό σας νομά στην Αυστραλία και το ψήσιμο του Damper θα σας γοητεύσει!

Σίγουρα περιμένω σχόλια ή άλλες πληροφορίες.

 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version