Trip & Travel

Ομορφη Πελοπόννησος

Κυνουρία τόπος μαγικός με Πάρνωνα και Μυρτώο πέλαγος

Η Κυνουρία είναι ιστορική περιοχή και επαρχία του νομού Αρκαδίας. Περιλαμβάνει το παραθαλάσσιο τμήμα του νομού και τις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα. Διοικητικά η Κυνουρία χωρίζεται σήμερα σε δύο δήμους, τους δήμους Βόρειας Κυνουρίας και Νότιας Κυνουρίας.
Με την προηγούμενη διοικητική διαίρεση που είχε προκύψει με το πρόγραμμα Καποδίστριας χωριζόταν σε τρεις δήμους και μία κοινότητα, τους δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Τυρού και την κοινότητα Κοσμά. Οι σημαντικότεροι οικισμοί της Κυνουρίας είναι το Λεωνίδιο, το Άστρος και ο Τυρός.

Ένα τμήμα της Κυνουρίας περιλαμβάνει τα χωριά των Τσακώνων. Εγώ προσωπικά δεν ήξερα για την Τσακώνικη διάλεκτο.

Δείγμα της διαλέκτου

Το καβγί με τα νορά «Το παιδί με την ουρά» (παραμύθι)

Στο χωρίο ναμ’ γεννάτ’ ένα καβγί (< *καρπίον) σερνικού. Το καβγί έντα ’τανι ’ποπίσω νορά. Μέρα νούτ‘α κράντα ’τάνι. Όντε ’τα κράντα το καβγί, μεγαλώντα, φουσκώντα ’τάνι από το κράψιμο. Το καβγί ήταν δράκο αδρειωμένε. Θέντα ’τάνι νι πάρ’ ο μπαμπά σ’, νι ’ι βάλει στο δισάτš’ τšαι να βγάει να γυρίσ’ το χωρίο από τέσσερ’ άκρε, να ’ι σταυρώσ’ τšαι να φωνιάτσ’ από τρει βολέ: «Δράκο γεννάτ’!» Τήνοι δίντε ’τα νι μάκο, αφιόνι, να κασεί. Μä μέρα πη ’τα κράντα πολύ το καβγί, ο μπαμπά σ’ δωκώ ’τα νι λίγου πολιότερε τšαι το καβγί φαρμακωμένε ’ταρ.

Απόδοση
Στο χωριό μας γεννήθηκε ένα παιδί αρσενικό. Το παιδί είχε από πίσω ουρά. Μέρα νύχτα έκλαιγε. Όταν έκλαιγε το παιδί, μεγάλωνε, φούσκωνε από το κλάμα. Το παιδί ήταν δράκος ανδρειωμένος. Ήθελε να το πάρει ο πατέρας του, να το βάλει στο δισάκι και να το βγάλει να το γυρίσει στο χωριό, στις τέσσερις άκρες (του), να το σταυρώσει και να φωνάξει τρεις φορές: «Δράκος γεννήθηκε!» Εκείνοι του έδιναν μήκωνα, αφιόνι, για να κοιμηθεί. Μια μέρα που έκλαιγε πολύ το παιδί, ο πατέρας του τού έδωσε λίγο περισσότερο και το παιδί φαρμακώθηκε.

http://el.wikipedia.org/wiki(http://goo.gl/yT7ZwR)

Προτάσεις και σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Ο υγρότοπος “Μουστού”  και οι περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1.600 μέτρα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «NATURA 2000», ενώ το δάσος του “δενδρόκεδρου” στην περιοχή της Μαλεβής, ο καστανεώνας της Καστάνιτσας και το “δρυοδάσος”  της Σέλλας στον Πλάτανο, έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία της φύσης.

Η φημισμένη Ιερά Μονή Μαλεβής, που η ίδρυση της ανάγεται στο 1616, προσελκύει σήμερα χιλιάδες προσκυνητές. Κοντά στο μοναστήρι ένα παράξενο, μουντό δάσος από “δενδρόκεδρα“, ένα ασιατικό είδος κέδρου που, απ’ όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, μόνον στον Πάρνωνα απαντάται.
Η Μονή, όπως και πολλές άλλες, πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μαλεβής αποτελεί κατά την παράδοση έργο του 1360(χαρακτηριστικό της είναι το Άγιο Μύρον, το οποίον αναβλύζει . )

 

Για το ταξίδι σας προτείνω μια ξεχωριστή παραλία της Κυνουρίας, την παραλία του Τσέρφου, η οποία βρίσκεται λίγο πριν τον Τυρό, στη Νότια Κυνουρία. Είναι μια όμορφη παραλία, με μικρά βότσαλα και καθαρά, διαυγή νερά. Εκεί υπάρχουν ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και καταλύματα για διαμονή. Η θάλασσα προσφέρεται για υποβρύχιες αναζητήσεις.

Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι γαλάζια και πεντακάθαρα. Η πρόσβαση εκεί δεν είναι πολύ εύκολη γιατί πρέπει να διασχίσεις ένα χωράφι με ελαιόδεντρα αλλά όλο και περισσότεροι έχουν ανακαλύψει αυτή την μικρή παραλία στον Τσέρφο, η οποία είναι ήρεμη και καταπληκτική.

Πληροφοριακό υλικό από:http://www.panoramio.com/photo/63837075, http://www.kalimera-arkadia.gr/arcadia/item/22615-o-mageftikos-kolpiskos-tou-tserfou-stin-kynouria-vd.html, http://www.visitkynouria.gr/

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version