Νηστίσιμες συνταγές

Σολομός στο φούρνο με λαχανικά

 

νηστίσιμες συνταγές

Τι θα μπορούσε να βοηθήσει μια επίσκεψη στη σελίδα μου, σκέφτηκα…… Τίποτα καλύτερο απο το να σας ανοιξει την όρεξη! και αυτό έκανα. Ωραίες νηστίσιμες συνταγές έβαλα στο πλάνο της δημοσίευσης και οι εκπλήξεις έρχονται!
Σολομός λοιπόν, μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου.
Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο υψηλό ποσοστό χοληστερίνης που διαθέτει. (Πηγή:http://www.iatronet.gr)

Υλικά

1 κιλό σολομό σε φέτες
750 γρ. ψιλοκομμένα λαχανικά κατεψυγμένα ή φρέσκα (φασολάκια, αρακά, καρότο, πιπεριά πράσινη και κόκκινη)
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
από ένα ματσάκι μαϊντανό
3 κλωναράκια από ένα σέλινο
5 μέτριες σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες μέτριες, ελαφρώς ώριμες
8 κουταλιές λάδι
2 κοφτά κουταλάκια κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι & πιπέρι

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Κόβουμε το κρεμμύδι και την ντομάτα σε μικρά κομματάκια, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το σέλινο και το σκόρδο.
Πλένουμε τις φέτες του ψαριού.
Ρίχνουμε στη χύτρα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σέλινο, το σκόρδο, το λάδι, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και 3/4 της κούπας νερό και τα αχνίζουμε όλα μαζί για 4-5 λεπτά
Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι και το κανονικό αλάτι, μισή κούπα νερό και τις ντομάτες. Ανακατεύουμε, κλείνουμε τη χύτρα, και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
Στρώνουμε στη μέση ενός ταψιού διαμέτρου 38 εκ. τις φέτες του ψαριού.
Ρίχνουμε τριγύρω τα βρασμένα λαχανικά με τα υγρά τους και ρίχνουμε πιπέρι.
Ανάβουμε το φούρνο στους 250C, τοποθετούμε το ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου και αφήνουμε για 35 λεπτά.
Ανεβάζουμε το ταψί στη μεσαία σκάλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο . Bγάζουμε το φαγητό, όταν θα έχει ακόμη υγρά.
Γαλλική συνταγή από: http://www.gourmed.gr

Φακές σούπα με Παστούλα και Δυόσμο

φακές σούπα

Οι φακές είναι ένα απο τα ελληνικά όσπρια με μεγάλη θρεπτική αξία.
Η ξακουστή φακή της Εγκλουβής καλλιεργείται στο οροπέδιο της Εγκλουβής του νομού Λευκάδας, σε υψόμετρο 950μ. Είναι ένα προϊόν με θαυμάσια χαρακτηριστικά ως προς τη γεύση και το βρασμό. Οι Εγκλουβισάνοι καλλιεργητές ποτέ δεν δέχθηκαν να εφαρμόσουν παρεμβάσεις ζιζανιοκτονίας με φυτοφάρμακα. Η εξόντωση των ζιζανίων γίνεται με το χέρι γεγονός που κάνει επίπονη την καλλιέργεια της φακής, συγχρόνως όμως την καθιστά και άκρως βιολογική.
Οι φακές σαν διατροφική αξία, αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.
Επιπλέον, αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο), ή μηλικού οξέος (λευκό κρασί).

Υλικά

4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι φακές, καθαρισμένες και πλυμένες
1 φύλλο δάφνη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένο κρεμμύδι
1/2-1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
3 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/3 φλιτζανιού ψιλή μανέστρα (κριθαράκι) ή σπασμένο φιδέ
1/4 φλιτζανιού φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο και 4 κλωνάρια για γαρνίρισμα
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ξίδι βαλσάμικο Καλαμάτας

Οδηγίες:

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το νερό, τις φακές και το φύλλο δάφνης να πάρουν βράση.
2. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν περίπου 20 λεπτά, ώσπου οι φακές να μαλακώσουν.
3. Στραγγίστε, κρατώντας ένα φλιτζάνι από το ζουμί. Πετάξτε τη δάφνη, και σκουπίστε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας.
4. Στη στεγνή κατσαρόλα βάλτε λάδι, και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας και το μπούκοβο, 5 λεπτά περίπου.
5. Βάλτε και τις φακές και συνεχίστε το σοτάρισμα 1 λεπτό ακόμη.
6. Προσθέστε το ζουμί που κρατήσατε, το ζωμό κότας ή λαχανικών, και αλάτι.
7. Όταν πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει 10-15 λεπτά.
8. Δυναμώστε τη φωτιά να πάρει ξανά ζωηρή βράση η σούπα, και προσθέστε τη μανέστρα ή το φιδέ.
9. Βράστε σε χαμηλή φωτιά 5-10 λεπτά, μέχρι τα ζυμαρικά να γίνουν al dente.
10. Δοκιμάστε και διρθώστε τη γεύση, προσθέτοντας μαύρο πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται. Ρίξτε και το δυόσμο στη κατσαρόλα, και ανακατέψτε τη σούπα.
11. Σερβίρετε τις φακές πολύ ζεστές σε γαβάθες, περιχύνοντας με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξίδι, και στολίζοντας με φύλλα δυόσμο.

Από το βιβλίο “Ανοιξιάτικες και Καλοκαιρινές Συνταγές και Ιστορίες για μάγειρες με ανησυχίες” εκδόσεις Πατάκη.

Καλή σας όρεξη!

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

One Response to Νηστίσιμες συνταγές

Γράψτε απάντηση στο Αμαρυλλίς Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: