Κεφίρ

Κεφίρ το προβιοτικό ευεργετικό ρόφημα του Καυκάσου

Ρόφημα ή “η επέκταση της ζωής”

Το 1908, ο Metchnikov έγραψε στο βιβλίο του, “η επέκταση της ζωής” ότι το μυστικό στη μακροζωία που βρήκε στα ρωσικά βουνά του Καυκάσου ήταν το Κεφίρ που οι άνθρωποι έκαναν και έτρωγαν.
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η χώρα προέλευσης του Κεφίρ μπορεί να θεωρηθεί η περιοχή του Καυκάσου, όπου οι χωρικοί των καυκάσιων βουνών μας έδωσαν το γιαούρτι και το Κεφίρ (προϊόν οξυγαλακτικής ζύμωσης).
Ο καθηγητής Δρ Kanschlikow αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του Κεφίρ παρατηρώντας τη θεραπευτική του επίδραση σε πολλές αρρώστιες. Συμβάλει στη διαδικασία ανάρρωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος των μητέρων. Το Κεφίρ δεν είναι φάρμακο αλλά μια ειδική παραδοσιακή τροφή. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξυνή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Το Κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.

kefir_1

Διαδικασία παραγωγής

Η διαδικασία για να γίνει το κεφίρ περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους “σπόρους” του Kεφίρ. Οι “σπόροι” του κεφίρ είναι μια μάζα των βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη. Η μικροβιολογία των σπόρων του κεφίρ είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.

Milk-kefir

Βάζουμε τον μύκητα σε καθαρό δοχείο και προσθέτουμε 1 λίτρο φυτικό γάλα. Η αναλογία μύκητα / γάλακτος / χρόνου ζύμωσης είναι κάτι που αλλάζει δυναμικά ανάλογα με το γάλα, την εποχή (θερμοκρασία) και την κατάσταση του μύκητα. Σε γενικές γραμμές πρέπει να προσέχουμε η ζύμωση να διαρκεί περίπου 8-12 ώρες. Το καλοκαίρι η ζύμωση γίνεται πολύ πιο γρήγορα απ “ότι τον χειμώνα.

Καταλαβαίνουμε ότι το κεφίρ μας είναι έτοιμο όταν έχει γίνει πηκτό. Αν το αφήσουμε παραπάνω τότε αρχίζει να διαχωρίζεται σε πιο πηκτή μάζα και κίτρινο νερό. Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατάσταση αυτή.
Ανακατεύουμε το κεφίρ μας με μη μεταλλικό κουτάλι.

Θέλει προσοχή να μην φέρνουμε τον μύκητα ποτέ σε επαφή με μέταλλα!

Σουρώνουμε πάντα με πλαστικό σουρωτήρι.
Πρέπει να φροντίζουμε το δοχείο που φτιάχνουμε το κεφίρ να είναι εξαιρετικά καθαρό, ώστε να μην πάθει τίποτα ο μύκητας.

Κεφίρ με φυτικό γάλα

Το Κεφίρ μπορεί να παρασκευαστεί με όλα τα είδη φυτικού γάλακτος.
Ενα ωραίο ρόφημα είναι με γάλα σόγιας . Προσθέστε μια κουταλιά σούπας zάχαρη / λίτρο, επειδή το κεφίρ τρέφεται με τη ζάχαρη. Είναι η ίδια διαδικασία με το ζωικό γάλα μόνο ότι το φυτικό γάλα χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Kefir_2Συντήρηση του Κεφίρ / μύκητα

Το Κεφίρ το τοποθετούμε σε μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται αρκετές μέρες.
Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε Κεφίρ για μερικές μέρες, μπορούμε να συντηρήσουμε τον μύκητα σε νερό με ζάχαρη εκτός ή εντός ψυγείου. Το νερό αυτό μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς πρόβλημα!
Εάν πρόκειται να λείψουμε για παραπάνω καιρό καλό είναι να αλλάζεται το νερό / γάλα κάθε λίγες μέρες και να είναι ο μύκητας στο ψυγείο. Εναλλακτικά μπορούμε να διατηρήσουμε τον μύκητα μόνο του στην κατάψυξη!

Πληροφορίες από τη σελίδα : http://www.tofu.gr/kefir/

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: