Trip & Travel

Γεωτουρισμός ένα άλλος εναλλακτικός τουρισμός

ελληνικα γεωπάρκα

Στη σημερινή Ελλάδα θα μπορούσε ο Γεωτουρισμός να ενταχθεί στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού;

Και φυσικά ΝΑΙ! με κεφαλαία γράμματα και μεγάλη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, που έχει τις προυποθέσεις του χαρακτηρισμού ως γεωλογικού προορισμού.
Το κίνητρο που δημιουργεί τη μετακίνηση προς αυτόν τον τουριστικό προορισμό, είναι φυσικά η απόλαυση της γεωκληρονομιάς.  Είναι τα σημαντικά γεωλογικά μνημεία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης τουριστών ειδικού ενδιαφέροντος.
Ο κύριος στόχος επίσης αυτής της μορφής τουρισμού, είναι η σύνδεση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος με τη γεωλογική κληρονομιά κάθε τόπου, τα πολιτιστικά μνημεία και τις παραδόσεις του.
Θα μπορούσαμε να πούμε για μορφή πολιτιστικο-περιβαλλοντικού τουρισμού.

Τα Ελληνικά γεωπάρκα και ΟΥΝΕΣΚΟ

Ένα Γεωπάρκο είναι μια περιοχή με σαφώς καθορισμένα όρια που έχει μια αξιοσημείωτη γεωλογική κληρονομιά.
Στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων ενέταξε η Ουνέσκο, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού τέσσερα ελληνικά Γεωπάρκα.
Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού και  η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου.
Το 2011 ιδρύθηκε το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών και δράσεων των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί γεωπάρκα.

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων τα οποία σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Με  Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 433/1985) ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ενώ αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων από το 2000.

 

Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη

Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη ιδρύθηκε το 2001 από την εταιρία Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού.
Έκτοτε το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη σε συνεργασία με τους Δήμους του Πάρκου και άλλους αρμόδιους φορείς έχει αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή για να παρέχει τόσο στους φιλοξενούμενούς του όσο και στους μόνιμους κατοίκους του μία ποιοτική ζωή σε ένα πρότυπο μη αστικό περιβάλλον.

Το Γεωπάρκο Χελμού Βουραικού

Το Γεωπάρκο Χελμού Βουραικού βρίσκεται στην Βόρεια Πελοπόννησο 100 χιλ από την  Πάτρα και 200 χιλ από Αθήνα,  έχει έκταση 5654 Km2, με 62 δημοτικά διαμερίσματα και πόλεις και συνολικό πληθυσμό 27.125 κατ.
Οι σημαντικότεροι γεώτοποι του είναι:
1) Το απότομο και επιβλητικό Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο να το διασχίζει φτάνοντας από το Διακοπτό  πλησίον της Εθνικής οδούς Πατρών Αθηνών στα Καλάβρυτα  μετά από 22 χιλ. Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει το Ευρωπαϊκού Μονοπάτι Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους Έλληνες και ξένους πεζοπόρους.
2)το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά με τις 13 καταπληκτικές υπόγειες λίμνες
3) Οι δροσερές Πηγές του Αροάνιου και
4) Τα μυθικά ύδατα Στυγός, μια πηγή σε υψόμετρο 2100 μ. στην νεραιδόραχη του όρους Χελμού, που φιλοξενεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος και την άνοιξη πανέμορφες και σπάνιες πεταλούδες, αφορμή επίσκεψης  πολλών θαυμαστών από όλο τον κόσμο.

Το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου

Το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου εκτείνεται στη γεωγραφική περιοχή των Δήμων Κόνιτσας, Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης και Κοινότητας Παπίγκου.
H χαράδρα του Βίκου είναι μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες του κόσμου. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, εναλλαγή οικοσυστημάτων, πλούσια βιοπικοιλότητα και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη. Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guiness ως η πιο βαθιά, με βάθος 900 μέτρα και άνοιγμα μόνο 1100 μέτρα. Η αρχή της βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και το τέλος της πίσω από το χωριό Βίκος, στη γέφυρα της Αρίστης. Το αρχικό τμήμα της, ένα φαράγγι ιδιαίτερα στενό, ονομάζεται Βικάκι, ενώ παρακλάδια της θεωρούνται τα φαράγγια του Μέγα – Λάκκου και της Μεζαριάς.

Ζούμε σε ένα παράδεισο! και αυτό ειναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version