Trip & Travel

Ένα αφράτο κέικ ειναι μια εύκολη υπόθεση?

Πόσο επιδέξια/ος πρέπει να είσαι για ένα νόστιμο, καλοψημένο και αφράτο κέικ?

Έχω ακούσει από παλιά νοικοκυρά και μάλιστα πολύ παραδοσιακή και καλή μαγείρισσα να λέει, ότι ποτέ δεν κατάφερε να πετύχει ένα καλοψημένο και αφράτο κέικ.
Είναι αλήθεια εύκολη υπόθεση να φτιάξεις ένα αφράτο και ομοιόμορφα ψημένο κέικ;

Υπάρχει κάποιο “κρυφό μυστικό”;  Όχι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο «μυστικό».
Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω μερικές εύκολες συμβουλές που βρήκα στο διαδίκτυο, μήπως και καταφέρουμε και λύσουμε το πρόβλημα.

Βήμα 1ο: Προετοιμασία

  1. Πάντα, πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα κέικ, βάζουμε στον πάγκο εργασίας όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε κάποιο κατά λάθος.
  2. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυγά ή βούτυρο, φροντίζουμε να τα έχουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Αν η συνταγή ζητάει γάλα, χυμό φρούτων ή αλκοολούχο ποτό, προσθέστε πρώτα στο μείγμα βάσης 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, για να μην κόψει το μείγμα.
  4. Κοσκινίστε πάντα το αλεύρι για πιο αφράτα αποτέλεσμα και αναμείξτε το με τα στερεά υλικά της συνταγής.
  5. Άν χρησιμοποιήσετε κακάο, κοσκινίστε το μαζί με το αλεύρι και το baking powder.
  6. Στη ζαχαροπλαστική, χρειάζεται ακρίβεια στη δοσολογία των υλικών. Μια ζυγαριά είναι απαραίτητη. Αν η συνταγή αναφέρει στις δόσεις  «ποτήρι» ή «φλιτζάνι», δεν χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε ποτήρι ή οποιοδήποτε φλιτζάνι!  Καλύτερα να μετατρέψουμε τις ποσότητες των υλικών σε γραμμάρια γιατί αν κάνουμε λάθος στη δοσολογία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποτύχει το κέικ μας!!!  Σας έχω τις αντιστοιχίες από φλιτζάνι και κουτάλι σε γραμμάρια: Αντιστοιχία κατά προσέγγιση μετρήσεων σε όγκο.
  7. Όταν μεταφέρετε το μείγμα στην φόρμα κουνήστε πολύ ελαφρά και με μια σπάτουλα ή μαχαιράκι κάντε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια, ετσι ώστε να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα.
  8. Άν θέλετε να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας, τρούφα, σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα, πρώτα θα πρέπει να τα αλευρώσετε ελαφρά.
  9. Η ζύμη για κέικ (οποιοδήποτε κέικ) δεν χρειάζεται να χτυπηθεί πολύ στο μίξερ. Μόνο τόσο, όσο χρειάζεται για να αναμειχθούν τα υλικά αλλιώς το κέικ μας δεν θα γίνει αφράτο.
  10. Αν θέλουμε το κέικ μας να είναι πολύ αφράτο, διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσθέτουμε στη ζύμη πρώτα τους κρόκους αφήνοντας τελευταία τα ασπράδια τα οποία χτυπάμε σε μαρέγκα.
  11. Τη μαρέγκα την προσθέτουμε στο μείγμα λίγη λίγη, κάνοντας ελαφρές κυκλικές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω, διπλώνοντας έτσι τη μαρέγκα στο μείγμα. Αυτό το κάνουμε για να παραμείνει ο εγκλωβισμένος αέρας και να φουσκώσει το κέικ.

Extra tip: Θα σας δώσω μια προσωπική μου εμπειρία, μια και κατά γενική παραδοχή, κάνω αφράτο κέικ. Φροντίζω η ζύμη να έχει παχύρευστη υφή. Δηλαδή όταν την βάζεις στο ταψί να έχεις την αίσθηση του κυματισμού που κάνει το ζαχαρούχο γάλα όταν το αδειάζεις σε ένα ποτήρι.

Βήμα 2ο: Ψήσιμο κέικ

  1. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος ταψιού. Αν είναι πολύ μεγάλο, η ζύμη θα απλώσει και το κέικ δεν θα φουσκώσει αρκετά και αν είναι πολύ μικρό, υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει. Αντιστοιχία ταψιών με όγκο !!!
  2. Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε το ταψί μας πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  3. Πριν από όλα, ανάβουμε το φούρνο μας στην θερμοκρασία που αναφέρεται στη συνταγή για να προθερμανθεί.
  4. Ψήστε το στους 170-180 βαθμούς Κελσίου στη μεσαία σχάρα.
  5. Η σχάρα του φούρνου (στην οποία θα τοποθετήσουμε το ταψί) πρέπει να είναι πάντα στο μεσαίο ράφι (εκτός και αν η συνταγή λέει κάτι άλλο).
  6. Αφού βάλουμε το κέικ μας στο φούρνο να ψηθεί, το αφήνουμε στην ησυχία του!! Πρέπει απαραιτήτως να περάσει 1/2 ώρα πριν δοκιμάσουμε να ανοίξουμε το φούρνο και μετά προς το τέλος για να ελέγξουμε αν ψήθηκε. Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο 15 φορές για να δούμε τι γίνεται, γιατί και το κέικ θα ξεφουσκώσει!!
  7. Ποτέ δεν ακολουθούμε «τυφλά» τους χρόνους ψησίματος που αναφέρουν οι συνταγές. Πρέπει να παρακολουθούμε το κέικ και να κρίνουμε εμείς πότε είναι έτοιμο. Να υπολογίσετε ότι ένα κέικ θέλει από ¾ ως και 1 ώρα ψήσιμο.
  8. Μη κακοποιείτε το κέικ για να δείτε αν ψήθηκε βυθίζοντας συνέχεια μαχαίρι!  Χρησιμοποιήστε οδοντογλυφίδα καλύτερα ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι.
  9. Μόλις ψηθεί το κέικ, βγάλτε το από τον φούρνο.
  10. Πριν ξεφορμάρουμε το κέικ, αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 15 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!! Ελπίζω οι πληροφορίες να σας λύσουν το γρίφο.

Πληροφορίες απο τις σελίδες : Οι συνταγές της παρέας και Funkycook

Περιμένω εντυπώσεις και σχόλια και φυσικά  τα αποτελέσματα…..(βοήθησα με το άρθρο;)

 

 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version